Mijn levenservaringen

Mijn visie en drijfveren in het leven openbaarden zich op jonge leeftijd, als gevolg van een traumatische gebeurtenis die tegelijkertijd mijn ogen deed openen.

Gelukkig
Als jong meisje was ik een gelukkig kind met lieve ouders en grootouders. Ik speelde veel met mijn buurmeisje, een mooi meisje met blauwe ogen, zwarte haren en roze wangen. Op een dag speelden we tot heel laat. Ik had haar nagels gelakt en we spraken af wat we de volgende dag zouden doen.

Op positieve en verrijkende manier met elkaar samenleven

Schok
Die volgende dag is er voor ons nooit geweest. Toen ik met haar wilde spelen, werd mij verteld dat het meisje niet meer leefde. Dat was een enorme schok. Ik voelde mij verdrietig, angstig en wanhopig. Ik wist niet precies wat de dood inhield. Mijn ouders en mijn omgeving vertelden me dat het meisje nu in het paradijs was. Maar dat was voor mij geen troost; ik wilde dat we weer samen konden spelen.

Bewust
Ik zag dat andere mensen net zo verdrietig en wanhopig waren als ik. En er was niemand die de situatie kon veranderen. Ook realiseerde ik mij toen, dat mensen in mijn omgeving erg arm waren. Dat er veel werkloosheid, ziekte, invaliditeit en verdriet was. Ik werd mij bewust dat mensen heel kwetsbaar zijn.

Verantwoordelijk
Deze bewustwording leidde ertoe dat ik mij op jonge leeftijd al verantwoordelijk voelde voor mijn omgeving. Met hart en ziel wilde ik mensen ondersteunen en helpen. Ik was niet groot of machtig. Maar de mensen in mijn omgeving waren al blij met een kleine bijdrage en hulp. De uitstraling van hun geluk deed mij beseffen wat de essentie van geluk is. Het werd mijn doel in het leven om mensen gelukkig te zien.

Heimwee
Toen ik in oktober 1993 naar Nederland kwam, had ik extreme heimwee naar mijn land van herkomst. Maar ik zag ook, dat hier genoeg te doen was om mijzelf af te leiden en bezig te houden. Zo mocht ik in het AZC vrijwillig werken als kinderoppas en tevens vrouwen helpen met problemen. Ik kende de taal niet, maar we konden toch goed met elkaar communiceren.

Nederland
Hier in Nederland zijn de levensomstandigheden gelukkig stukken beter. Het Nederlandse zorgsysteem en de sociale voorzieningen zijn goed geregeld. De meeste mensen hebben het op dit vlak goed. Na verloop van tijd echter, toen ik steeds meer autochtone Nederlanders leerde kennen, ontdekte ik dat ook zij verdriet en ellende kenden.

Reacties zijn gesloten.